1 2 3

Verbeter Interaction Design door een ervaren interaction designer.

Realiseer of verbeter software, applicaties en websites door rekening te houden met User Experience, User flow, Workflow en natuurlijk een mooie uitstraling (interface).

Wat kan een interaction designer?

Interaction Design is geen webdesign.

Interaction Design Diagram De interaction designer ontwerpt interactie in de ruimste zin van het woord. Interactie tussen mens en informatie, doelen of acties. Dit wordt gerealiseerd door interfaces als software, web applicatie, mobiele apps en ook (complexe) websites. Dit zijn allemaal interfaces die zorgen voor een optimale ervaring van de gebruiker met zijn doel, informatie of actie. Webdesigners hebben een andere perspectief. Een webdesigner is zeker geen interaction designer, terwijl andersom wel kan.

Webdesigners perspectief

Webdesigners ontwerpen websites en programmeren deze tot een werkend geheel. Webdesigners kijken naar uitstraling, huisstijl, teksten en foto's om een website mooi te maken. Vaak is verkoop het doel en worden de website bezoekers op zo'n mooi mogelijke manier naar de verkoop geleidt.

Een Interaction Designer kan zich bezig houden met websites, maar is dan niet direct geinteresseerd in de huisstijl of teksten van de website. Het gaat bij een interaction designer meer om de interactie die tussen de bezoeker en website gemaakt kan worden. Er moet een flow ontstaan tussen de de bezoeker en zijn doel en de informatie op de website. Hoe maak ik de website zo makkelijk mogelijk te gebruiken, hoe toon in de informatie zo goed mogelijk en hoe laat ik de gebruiker daar doorheen navigeren? De interaction designer focust zich vooral op de user experience.

Interaction Design begint bij de eindgebruiker

goed interaction designDe eindgebruiker is veelal het belangrijkste in de ogen van een interaction designer. Gebruikers maken of breken het product, software, applicatie, app, game of website door het wel of niet te gebruiken. Zij bepalen of het lekker of niet lekker werkt. Om te zorgen dat het product lekker gaat werken is een interaction designer nodig bij het ontwikkelen van een product.

Door vanuit de ogen van de doelgroep (de eindgebruiker) naar de informatie, structuren, workflows en processen te kijken analiseert hij wat de beste methode van presenteren en interactie is. Hij heeft ervaring met de eindgebruikers, de doelen en vragen die zij stellen. Ook snapt hij hoe deze processen en denkpatronen zijn. Uiteindelijk houdt hij rekening met het feit dat de eindgebruiker het product een succes maakt.

Interaction Designer gaat voor User Experience (UX)

Een goede user experience is alleen te bereiken als er vanuit de gebruiker gekeken wordt naar de doelen die gehaald moeten worden en de daarvoor benodigde informatie en acties. Door op het juiste moment de benodigde informatie te presenteren via een interface kunnen beslissingen genomen worden. Hierop volgen acties die de gebruiker naar zijn doel brengen. Er ontstaat interactie.

De interactie die ontstaan moet vormgegeven worden. Dit hoeft niet direct een fantastisch grafisch ontwerp te zijn, maar eerder in een schematische schets (wireframe). Het maken van een wireframe voorstel wordt gedaan om een gevoel te krijgen bij de interaction, workflow en user experience.

De interaction designer stelt andere vragen:

 • Welke stappen horen bij dit proces (workflow)?
 • Welke informatie is er beschikbaar?
 • Wanneer in het proces wordt welke informatie gepresenteert?
 • Is het duidelijk naar welk doel ik ga?
 • Hoeveel van de informatie is nodig om naar de volgende stap in het proces te komen?
 • Welke actie moet er afgerond worden voordat...?
 • Wat kan de gebruiker verwachten?
 • Welke informatie op het scherm kan weg, omdat dit overbodig is?


Is een nieuw grafische user interface (GUI) ontwerp nodig?

Interface ontwerp voorbeeld Na het ontwerpen van wireframes om de juiste, structuur, interface, layout en UX (User Experience) te creƫren kunnen we aan de slag met de grafische schil van het product. We noemen dit een grafische user interface (GUI). Dit is de grafische schil die tussen mens en machine informatie vertaald. De grafische schil geeft op een duidelijke en gestructureerde wijze de informatie weer. Door interactie met de grafische user interface zorgt de gebruiker voor veranderingen. De interface laat zien wat de gebruiker heeft veroorzaakt en geeft feedback. De computer zorgt er voor dat de acties uitgevoerd worden en kan op zijn beurt ook weer feedback geven door gebruik te maken van deze grafische user interface.

Uniek is dat Userflow Interaction Design veel ervaring heeft op het gebied van interface ontwerp, door de jaren ervaring op het gebied van internet, grafische vormgeving en interaction design.

De opdrachtgevers geven aan dat Userflow positief opvalt door:

 • conceptueeel denken
 • brainstormen voor nieuwe producten of oplossingen
 • slimme oplossingen
 • praktische aanpak
 • mooie en simpele ontwerpen
 • technische kennis (communicatie met programmeurs)
 • flexibiliteit en openheid
Bekijk een aantal referenties hier: Interaction design en Interface ontwerp referenties.
Neem contact op: Contact

Gebruikers staan centraal bij Interaction design en User Interface design

Interaction design; ontwerpen voor gebruikers.

Neem contact op, want Userflow Interaction Design maakt uw product beter.

Neem nu contact op met Userflow!

Gebruik ons emailadres info@userflow.nl of bel tel. 085 - 877 1235